Blog

Co wzmacnia, a co osłabia naszą odporność

by in Bez kategorii 3 października 2020

            Z początkiem jesieni rozpoczynamy również sezon na przeziębienia i zachorowania. Nie każdy z nas jest jednak tak samo narażony na rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii patogennych. To czy rozwinie się w nas czynnik chorobotwórczy zależy od tego, jak silny jest nasz układ odpornościowy. Każdy z nas powinien dbać o niego na co dzień, zapewniając sobie tym samym większe szanse na uniknięcie zachorowania na grypę, anginę, zapalenie płuc i oskrzeli itp.

10 czynników WZMACNIAJĄCYCH odporność:                  10 czynników OSŁABIAJĄCYCH odporność:

1. świeże tłuszcze zwierzęce z dobrych źródeł                   1. cukier i wszystko, co go zawiera

   i żywność zawierająca cholesterol (jaja, mięso)

2. kwasy omega 3 z tłuszczu i narządów ryb                      2. węglowodany przetworzone z ciast,

                                                                                             chipsów, płatków śniadaniowych, białego

                                                                                             chleba i makaronu

3. cebula i czosnek (nie chiński!)                                        3. sztuczne, chemiczne tłuszcze: oleje

                                                                                             poddane obróbce termicznej, margaryna,                     

                                                                                             zamienniki masła

4. świeże soki warzywno-owocowe                                   4. brak w diecie białek zwierzęcych

5. spożywanie zielonych roślin i przypraw                         5. ekspozycja na środki chemiczne; płyny

                                                                                             proszki, pestycydy, plastik itp.

6. suplementacja probiotykami i jedzenie kiszonek            6. ekspozycja na pola elektromagnetycz-

                                                                                            ne (komputer, telewizor), komórki, wi-fi,
                                                                                              linie wysokiego napięcia, elektrownie

7. kontakt ze zwierzętami (trzeba się jednak                       7. leki, antybiotyki, sterydy itp.

regularnie odrobaczać!)

8. aktywność fizyczna na świeżym powietrzu                     8. brak ruchu i przebywania na powietrzu

9. ekspozycja na promienie słoneczne                                 9. brak ekspozycji na świeże powietrze

  i rozsądne opalanie

10. stosowanie przypraw, jak kurkuma, imbir, zioła           10. życie w zbyt sterylnych warunkach

Wprowadźcie do swojego codziennego stylu życia chociaż połowę z zasad, znajdujących się po lewej stronie, eliminując jednocześnie minimum połowę tych po prawej, a zobaczycie, że Wasz układ odpornościowy Wam za to pięknie podziękuje. Kiedy nam zimno warto przyjmować ciepłe posiłki, najbardziej sprawdzą się zupy, także rosoły gotowane na kościach.

    %d bloggers like this: