Co wzmacnia, a co osłabia naszą odporność
Z początkiem jesieni rozpoczynamy również sezon na przeziębienia i zachorowania. Nie każdy z nas jest jednak tak samo narażony na rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii patogennych. To czy rozwinie się w nas czynnik chorobotwórczy zależy od tego, jak silny jest nasz układ odpornościowy. Każdy z nas powinien dbać o niego na co dzień, zapewniając sobie tym samym większe szanse na uniknięcie zachorowania na grypę, anginę, zapalenie płuc i oskrzeli itp.
10 czynników WZMACNIAJĄCYCH odporność: 10 czynników OSŁABIAJĄCYCH odporność:
1. świeże tłuszcze zwierzęce z dobrych źródeł 1. cukier i wszystko, co go zawiera
i żywność zawierająca cholesterol (jaja, mięso)
2. kwasy omega 3 z tłuszczu i narządów ryb 2. węglowodany przetworzone z ciast,
chipsów, płatków śniadaniowych, białego
chleba i makaronu
3. cebula i czosnek (nie chiński!) 3. sztuczne, chemiczne tłuszcze: oleje
poddane obróbce termicznej, margaryna,
zamienniki masła
4. świeże soki warzywno-owocowe 4. brak w diecie białek zwierzęcych
5. spożywanie zielonych roślin i przypraw 5. ekspozycja na środki chemiczne; płyny
proszki, pestycydy, plastik itp.
6. suplementacja probiotykami i jedzenie kiszonek 6. ekspozycja na pola elektromagnetycz-
ne (komputer, telewizor), komórki, wi-fi,
linie wysokiego napięcia, elektrownie
7. kontakt ze zwierzętami (trzeba się jednak 7. leki, antybiotyki, sterydy itp.
regularnie odrobaczać!)
8. aktywność fizyczna na świeżym powietrzu 8. brak ruchu i przebywania na powietrzu
9. ekspozycja na promienie słoneczne 9. brak ekspozycji na świeże powietrze
i rozsądne opalanie
10. stosowanie przypraw, jak kurkuma, imbir, zioła 10. życie w zbyt sterylnych warunkach
Wprowadźcie do swojego codziennego stylu życia chociaż połowę z zasad, znajdujących się po lewej stronie, eliminując jednocześnie minimum połowę tych po prawej, a zobaczycie, że Wasz układ odpornościowy Wam za to pięknie podziękuje. Kiedy nam zimno warto przyjmować ciepłe posiłki, najbardziej sprawdzą się zupy, także rosoły gotowane na kościach.